sábado, 3 de abril de 2010

El juzgado de Emilio


Para pensar y compartir
Té fama de ser un jutge tou, com podría deduir-se per les seves més famoses sentències, però les que el coneixen asseguren que és molt rigurós encara que també compassiu i complaent. Es diu Emilio Calatayud i és el titular del Jutjat de Menors número 1 de Granada. LINEA 900 ha estat durant una setmana la sombra d'Emilio Calatayud, el jutge que condena a alguns menors a aprendre a llegir i escriure. El programa ha estat a casa seva, el en el Jutjat i a les seves xerrades amb pares i educadors. Hem seguit alguns menors que estan en llibertat vigilada o bé fent una prestació social; a d'altres que ja van complir la seva condemna i fins i tot els que romanen tancats en un centre de reforma. Perquè encara que sigui més conegut per dictar sentències exemplars, l'Emilio Calatayud no es deixa influenciar a l'hora d'enviar a la presó els que han comès delictes greus.

El jutjat d'Emilio és un bon termòmetre per a prendre la temperatura social de l'Estat. En 20 anys no només han canviat els menors i els seus hàbits, ha canviat també les famlies, els col•legis i la societat en general. Els quasi mil casos que es veuen cada any en aques Jutjat són tot un repertori de formes i comportaments dels menors. Més del 80% de les sentències porten aparellades mesures de reinserció social o laboral. Es tracta de delictes menors o bé faltes menys greus. Errors, com els qualifica el mateix jutge. El de sempre. El que sí està canviant i a tota velocitat és el tipus de delicte i l'extracte social dels menors delinqüents. Cada setmana Emilio Calatayud ha de jutjar una mitjana de tres nens que maltracten i agredeixen la seva pròpia familia. Una falta o un delicte que sembla haver-se instal•lat entre les clases mitjanes i mitja-alta.

Amb tot, Emilio Calatayud pot presumir d'un altíssim percentatge d'èxit en les seves reinsercions: me´s del 80%. La Llei del Menor de 2001 va augmentar l'edat penal del menor fins els 18 anys i que va permetre sortir de la presó molts nois , de moment només ha portat més feina als jutjats de menors. En aquest àmbit Emilio Calatayud escura la llei per a que els que es vegin privats de llibertat havent comès el delicte com a menors no hagin d'ingressar mai en una presó de majors.

1 comentario:

  1. Me ha parecido siempre una persona cabal y coherente. Este material es una prueba de ello. Saludos.

    ResponderEliminar

Anda...¡ suscríbete !

Blog Archive